Baan vinden in de communicatie branche

Zoals ik al in mijn eerdere blog zei, een baan vinden in deze branche is niet het makkelijkste wat er is. Niet omdat er weinig banen zijn maar omdat er elk jaar heel erg veel mensen afstuderen in communicatie. Maar hoe moe je het dan aanpakken?

Mijn eerste en belangrijkste advies is dat je iets origineels moet doen. Als een bedrijf 500 reacties krijgt op een vacature moet jouw brief opvallen! Tip: zorg dat je brief er van de buitenkant ook goed en origineel uitziet. Veel bedrijven openen niet alle brieven. Laat staan lezen! Als je opvalt is de kans dat jouw brief op zijn minst gelezen wordt veel groter. En wanneer de inhoud van je brief ook nog eens heel goed is is de kans dat ze je aannemen heel groot. Opvallen is dus echt mijn nummer 1 tip. Ook in de brief. Ze lezen al tientallen, misschien zelfs honderden, brieven waar ongeveer hetzelfde in staat. Op een gegeven moment vinden zij het ook saai worden en zijn niet meer 100% geïnteresseerd. Zorg dus dat je opvalt en origineel bent! Dan onthouden ze je sneller.

Tegenwoordig worden sollicitaties natuurlijk minder vaak gedaan per brief maar gaat het vaker over de mail. Ook hier, blijf origineel. Dit begint al bij het onderwerp. Als je er alleen maar in zet: ‘sollicitatie …functie…’ is dat niet erg aantrekkelijk om het meteen te openen en erop te reageren. Dan kan je mail nog zo goed zijn, maar als het onderwerp niet aanspreekt heb je helemaal niks aan de inhoud. Ook is de beginzin van je brief een hele belangrijke. Als je door alle keuringen bent gekomen en ze lezen je motivatiebrief, is de eerste zin van belang. Natuurlijk moet je netjes beginnen maar ik doel op de zin erna. Probeer een pakkende zin te gebruiken en niet de standaard ”hallo, mijn naam is …”.

Er staan een heleboel openingszinnen op internet maar ik zal er een paar opschrijven:

  • Na het zien van uw vacature was ik meteen enthousiast, vandaar dat ik u nu mail
  • Naar aanleiding van ons telefoongesprek ben ik erg enthousiast geworden! (dit kan uiteraard alleen als er een telefoongesprek aan vooraf gegaan is)
  • Bij het zoeken naar een interessante en uitdagende baan kwam ik jullie vacature tegen

Dit zijn natuurlijk maar een paar voorbeelden. Het beste is om er een persoonlijk tintje aan te geven. Dat is aantrekkelijk voor de potentiële werkgever.

 

Baan vinden in de communicatie branche

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *