Wat is verandermanagement?

Organisatieontwikkeling, innovatie, beweging op gang brengen, veranderen; het zijn allemaal termen die geassocieerd worden met verandermanagement. In deze blog gaan we wat dieper in op wat het precies inhoudt en wat het voor jouw organisatie kan betekenen.

Over het algemeen is verandermanagement een managementvorm die gefocust is op het veranderen van de werkwijze, cultuur en/of de structuur van een bedrijf of organisatie. De term verandermanagement is al in de jaren 80 ontstaan.

Weerstand bij een verandering

Bij een verandering zal je altijd te maken krijgen met weerstand, dit komt doordat ze dit als stressfactor ervaren. Grote veranderingen roepen in de meeste gevallen namelijk veel stress op. Het proces van een verandering kunnen mensen door deze stress over zich heen laten komen of ze kunnen proberen het te leiden, te managen, te beheren of het te beïnvloeden. Wanneer ze dat doen wordt het verandermanagement genoemd.

Wat kan een interim verandermanager doen?

Verandermanagement is een menselijk proces, je hebt te maken met verschillende mensen welke hun eigen capaciteiten, meningen, drijfveren en emoties hebben. Een interim verandermanager gaat aan de slag met al deze mensen om ervoor te zorgen dat ze allemaal de gewenste beweging mee op gang brengen. De aanpak van een interim verandermanager is er op gericht om mensen blijvend in beweging te brengen zodat de verandering daadwerkelijk succesvol zal zijn op de lange termijn.

Binnen verandermanagement zijn er een aantal aspecten erg belangrijk. Dat zijn het draagvlak, begrip vanuit de organisatie en de behoefte aan verandering. Een interim verandermanager helpt alle betrokkenen bij het begrijpen van de verandering en deze te vertalen naar de eigen situatie. Vaak haalt een interim verandermanager iedereen uit de dagelijkse werksituatie om ze zo op een actieve, verfrissende en effectieve manier invulling te laten geven op de verandering. Voor een blijvend effect wordt nog extra ondersteuning geboden bij de verdere implementatie.

Wat is verandermanagement?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *