Verbaal en non-verbaal

Alles en iedereen communiceert in deze wereld, ook al lijkt dat niet altijd zo. Zo denken veel mensen dat wanneer je gewoon staat en niks zegt dus niet aan het communiceren bent. Het is dan wel een andere vorm van communicatie, maar hij communiceert.

Communicatie is een groot en breed begrip. Het wordt omschreven als het duidelijk maken van bepaalde dingen tussen levende wezens met signalen. Het is een sociale activiteit en communicatie begint met contact hebben. Je kan op verschillende manieren contact met iemand hebben; verbaal en non-verbaal.

Wanneer je met iemand praat noem je dan verbale communicatie. Je bent ook met verbale communicatie bezig als je geluiden maakt of als je iets opschrijft. Je zou kunnen vaststellen dat bij verbale communicatie woorden gebruikt worden, of je het dan uitspreekt of opschrijft maakt geen verschil. Bijna altijd gaat verbale communicatie samen met non-verbale communicatie. Je raad het al, dit betekent dat je géén woorden of geluiden gebruikt. Het is puur lichamelijk. Denk maar aan je gezichtsuitdrukking als je iets zegt. Het je ruzie met een vriendin? Dan is de kans groot dat je, om de boodschap duidelijk te maken, een boze gezichtsuitdrukking hebt. En ken je die mensen die handbewegingen maken terwijl ze iets aan het vertellen zijn? Ook dit is non-verbale communicatie.

Grappig om te weten, wanneer iemand gebarentaal uitbeeld is dit weer niet een vorm van non-verbale communicatie. Dan zal je wel denken, maar hij gebruikt toch geen woorden of geluiden? Dat is deels waar! Want in principe is elke beweging en elk gebaar een woord. Vandaar dat het dus niet tot de non-verbale communicatie hoort.

Voorbeelden non-verbale communicatie:

  • Verkeersborden. Er wordt je iets duidelijk gemaakt zonder woorden of geluiden.
  • Lichaamstaal. Bijvoorbeeld: je kan zeggen dat je iets heel leuk vind, maar als je met een sip gezicht daar zit en met je armen over elkaar laat dat zien dat dat niet het geval is.
  • Praten met handen en voeten. Omdat dit geen gebarentaal is maar wordt gebruikt als je bijvoorbeeld een taalbarrière hebt en zo probeer je dingen duidelijk te maken.

Voorbeelden verbale communicatie:

  • Een boek. Omdat hier woorden gebruikt worden, wordt het gezien als verbaal.
  • Iemand bellen. Hier gebruik je ook woorden en probeer je iets duidelijk te maken aan iemand.
  • Fluiten. Dit is een geluid en ook op deze manier kan je iets duidelijk maken.
Verbaal en non-verbaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *